Sunday, July 5, 2009

~ALLAH telah selamatkan aku dan suami~

Ha..tajuk..suspens giler kan.
Sblm tu aku ucapkan terima kasih pd kwn2 aku yg aku amat sygi yg attach komen korang dlm entry aku sblm ni..yg suruh aku byk2 bersabo tu..mekasih korang...lega..masih ada insan yg memahami walo majoritinya buat sebaliknya pada aku.

Baru aku tulis kan pasal aku tatau bila aku mati.
Dan soklan org yg tnya bila aku nak beranak tu sama ngan soklan bila aku nak mati kan.
Ha..retu aku nyaris2 da innalillah..kalo tak..tak mungkin la aku nulis dlm blog ni.
Dan..aku dh tak hadapi lagi soklan "dah mengandung ke belum"
Tuhan mmg masih perlukan aku bernafas di muka bumi ini...

Aku hampir exciden Jumaat lepas ( 3 Julai eh..bkn..26 Jun sebetul nyer..mengong)
Xciden secara bertentangan pulak tu.
Kalo takat langgo bontot tu..incik atoz aku tu da immune da..
Tp ini berlanggar dari depan okeh.
Pengalaman pertama dalam idup aku sepanjang umo yg kawan aku kata dh tua tu.

Jumaat lepas..lps keja trus kitaorg gerak balik kg dari opis.
Biasa la ptg Jumaat..trafic kat KL ni mmg difahami la..
Buleh masuk hway Jln Duta tu 20min je dari opis ni..tp..hampir sejam.
Ok je la..sepjg hway..berjalan lancar je.
Aku pun tertido2 dlm keta.
Benti kejap je..dkt hentian simpang pulai. My dear ngantuk..dia nak beli air.
Solat maghrib buleh jamak kat umah kan.
Lagipun aku tak mo smpai umah lwt malam sgt sbb jln nak masuk kg aku tu gelap dan jalan dia byk selekoh.

Lps tu kuar je hway call mak (mmg biasa camtu..dulu lagi la..dlm 2 jam je mak sure da call sbb dia tau aku dlm 2 jam mesti da kuar hway..tp my dear ni pemandu berhemah.. dlm 2 ke 3 jam dia atas hway)
Mak kata kat Sg. Siput ada expo hari peladang..owh..hari peladang peringkat ng perak la tu. Mmg buat kat ladang infoternak tu (yg ada burung ostrich tu). Jadi tak risau sgt la..keta mesti byk nak gi expo tu kan.

So..smpai kat pekan Sg. Siput ujan renyai2..
Ok la lagi..skali..lepas je TF..ujan lebat giler..
Aku pakai seat belt (ms kat hway aku pakai..lps kuar aku bukak..tp masuk je jln bengkang bengkok ni aku seriau dah..takut apa2 kalo laki aku brek mengejut ke kan..lagi pun napak jalan licin) aku baca 4 qul,ayat kursi suma dah.

Keta byk gak kuar walo dh nak kul 9 time tu.
Ok la..my dear pun bwk dlm 50km/j camtu kan.

Sekali tu..adalah dlm 6 km kut ke rumah aku..datang satu kereta dari arah bertentangan.
Masuk line kitaorg..aku gamam trus tgk cahaya tpt dpn bijik mata aku.
My dear brek mengejut.
Aku tatau pikir apa masa tu.
Cuma aku smpat terpikir kenapa laki aku tak mengelak.
Berderau darah..pucat...menggigil.
Tinggal beberapa cm je nak terlanggar weh..ngeri giler aku.

Bayangkan :
a) kalo my dear bwk laju..mmg tak smpat brek..dlm keadaan ujan,jalan licin
b) kalo keta tu pun laju..dia pun tak sempat brek
c) kalo terlanggar gak dlm keadaan dua2 laju..mmg takde dah kat muka bumi ni sbb aku penah dgr dari pakar2 jalanraya ni kata kalo xciden secara berdepan ni mmg hentaman dia teruk.so...
d) kalo pun terlanggar enjin je..ko byg kan la prosedur dia..dari report polis, insurance claim bla..bla..wess...tak sanggup aku kome..mmg ada yg balik KL naik bas la jawabnya.
e) kalo pulak org tu tak amik comprehensive insurance..ha..lagi nganga...
f) kalo my dear aku elak..mungkin keta kitorg teruk sbb belah kiri longkang sblh bukit dan belah kanan..jalan..dan ada sungai.
f) kalo kami lewat 5 minit..pasti ini tak terjadi kan..dan kami tgk je keta tu termasuk longkang..dan mungkin Tuhan juga nak selamatkan pemandu kereta tu

Bila dah memasing brek dan "pegun" dlm beberapa saat my dear gerak..org tu turunkan cermin..aku suh my dear tanya (marah) dia.
Dia kata 'taya membuang la'
Hergghhh...mebi la kut..taya dia botak ke kan..
Tp aku rasa dia tak napak selekoh tu..
Ha..memcm kemungkinan la..
Tp..aku nak tergelak pun ada..sbb my dear smpat sound
"hati2 sket bang..ujan ni"
Sempat plak tu dia pikir ayat tu..

Aku dah gigil2 nak menangis..dia pujuk2
Pastu tak kasik aku citer kat mak.
Tp aku..tau je lah..masuk je umah trus citer..hehe...

Dan..syukur Tuhan..Allah masih mahu kami teruskan hidup sbg suami isteri
Dan utk itu aku tahu masih ada rezeki utk kami.
Dan sebagaimana rezeki umurku yg masih pjg ini..seperti itu lah rezeki yg akan Tuhan berikan utk aku dan suami.
Sabarlah wahai org di luar sana yg masih menantikan berita baik mengenai org baru dalam keluarga kami..sebagaimana kita tak tahu bila umur kita akan diakhirkan begitula juga kita takkan tahu bila akan adanya kelahiran baru.

Sekian. Terima Kasih

5 comments:

kOpiEhiTam said...

alhamdulillah korang selamat :)

oto said...

syukur korang takde apa2..Alhamdulillah..

puanstoberi said...

kopiehitam : tu la..alhamdullillah sgt..aku tak pikir apa dah masa tu. blank trus

oto : mmg syukur sgt..sbb..kalo kena..tatau nak kata apa la..

kekucingkatz said...

Huhhhh...saspens aku.... Mujur lah takde jadi apa2.....

puanstoberi said...

kekucingkatz :: mmg saspens weh.. dpn bijik mata bersinar lampu keta tu weh..kalo dua2 keta laju..tatau nak kata lah..