Monday, March 16, 2009

~Urinary tract infection~

Cewah.Kemahin okeh tajuk dia.
Cam kat buku2 ensaikolopedia lak.
haha.
Weyyy...aku demam tak kebah selama 3 ari.
Lalu..aku pun dikerah oleh doktor utk menjalani ujian darah.
katanya takut ada penyakit lain, kerana kalo demam makan ubat mesti leh kebah (ate' idak le dia kata kebah, tp term tu lebey kuang la)
Setelah darah diambil didapati aku takde kena penyakit denggi ke chikungunya tu ke tp ada sedikit ketidakseimbang dlm darah aku.
Jd nya doktor menyuruh buat urine test plak.
Dan keputusannya ada infenction dlm urine aku.
Tu yg aku search internet maka terjumpa dlm ini. Tapi, aku tak la rasa infection aku terlampau teruk. Mungkin ada dlm 1,2 % shj kut. (sekadar menyedapkan hati). Aku tak de la sgt simptom2 yg disebutkan ini. Cumanya dulu, aku jarang nak buang air masa tgh tido, tp bila 2 minggu lepas cam kerap je terjaga malam. Ngompol ek? HUhu. (tetiba tingat kat member aku zuzila org muor tu)






Simptom-simptom



For bladder infections
Frequent urination along with the feeling of having to urinate even though there may be very little urine to pass.
Nocturia: Need to urinate during the night.
Urethritis: Discomfort or pain at the urethral meatus or a burning sensation throughout the urethra with urination (dysuria).
Pain in the midline suprapubic region.
Pyuria: Pus in the urine or discharge from the urethra.
Hematuria: Blood in urine.
Pyrexia: Mild fever
Cloudy and foul-smelling urine
Increased confusion and associated falls are common presentations to Emergency Departments for elderly patients with UTI.
Some urinary tract infections are asymptomatic.
Protein found in the urine.

ni gambo bakteria tu. Naseb la agak "cumil". Kalo la gambo dia bergergaji2 ke, bentuk bintang ke, harus aku cuak gak.



Doktor kata mcm ada darah la dlm urine tu. Lantas antibiotik diberi. Kaler oren, besau giler. Rasa cam nak pengsan telan ubat tu. Tp telan gak la. Nak baik kan.

Dan setelah seminggu rest, masuk shj opis dihujani dgn soklan "akur je lah tu". Rasa hampir 40 org gak la tanya. Emmm..masin mulut mereka tu nati, tercapai gak hajat aku. Aminnn. Huhu. Korang..sabar la yer. Kalo korang ternanti2 berita baik, apatah kami suami isteri. Kami tak plan2 pun. Kalo ada rezeki dapatlah. Jd, doakanlah kami yer.

Bila sakit ni, baru la tau cemna nikmat kesihatan, nikmat rezeki. Aku mmg rasa lapar sgt. Tp makanan tak leh masuk. Kalo makan mesti termuntah. Dh lama sebenarnya aku tak sakit teruk camni. Sian my dear, dia la kena jaga. Ari pertama aku demam dia siap cuti. Dia la masak nasik suma. Aku tak leh buat. Pening kepala. Lepas tu ter bangun tengah malam-muntah. Kalo citer kat org mesti org pikir aku pregnant punya lah. Tp aku dh check sendiri, lepas tu kan dh wat urine test tu mmg confirm tak pregnant. Muntah tu mebi sbb angin-takde makanan masuk dlm perut.

Alhamdullillah, hari ni dh beransur baik dh. Makan pun ok dh. Naseb tak lama.

To my dear, thanks jg syg tu ari. Maaf le..syg awak ni mmg jrg sakit tp kalo sekali sakit..perghh.. mcm bebudak kan. Sowiii...Once again..terima kasih.Love u lah!

Pnstoberi : Dh sakit baru tahu nikmat kesihatan itu kan. Tu la..ada hikmah Tuhan bagi kita sakit sekali sekala ni.

3 comments:

Che Sue said...

ni penyakit biasa org2 baru kawen..peh ni sedia maklum lak ngan kejadian period yg tah hapa2..dia kan giler skit nt sb dah tertambah 'hormon' baru..hehehe..

slamat menjalani kehidupan berdua..

aNgeL pUTiH said...

holaaaa!! mekasih atas jemputan anda.. sy sgt berbangga kerana menjadi follower pertama anda di dalam blog ini.. cewahhh!!~ takder pape hadiah ke?? keh3...

puanstoberi said...

che sue :: yelah,suma org ckp camtu. ceh!! cemna aku leh terkena lak virus nih.

Angel ::
Mekasih la jd follower pertama. Sila tuntut adiah anda di Kompleks Kraf. Haha