Thursday, May 14, 2009

~bLog~

A blog (a contraction of the term weblog) is a type of website, usually maintained by an individual with regular entries of commentary, descriptions of events, or other material such as graphics or video. Entries are commonly displayed in reverse-chronological order. "Blog" can also be used as a verb, meaning to maintain or add content to a blog.

Many blogs provide commentary or news on a particular subject; others function as more personal online diaries. A typical blog combines text, images, and links to other blogs, Web pages, and other media related to its topic. The ability for readers to leave comments in an interactive format is an important part of many blogs. Most blogs are primarily textual, although some focus on art (artlog), photographs (photoblog), sketches (sketchblog), videos (vlog), music (MP3 blog), audio (podcasting), which are part of a wider network of social media. Micro-blogging is another type of blogging, one which consists of blogs with very short posts. As of December 2007, blog search engine Technorati was tracking more than 112 million blogs.[1] With the advent of video blogging, the word blog has taken on an even looser meaning — that of any bit of media wherein the subject expresses his opinion or simply talks about something.

taken from here

Kenapa aku ada blog?
-Tatau la sbb apa. Tp yg aku tau sejak aku menulis blog dari tahun 2005 dulu sbb aku nak ceritakan kisah suka duka bersama seseorang which aku rasa dia lah soulmate aku. Tapi lelama aku rs seronok plak ceritakan kisah lain..kisah gembira..kisah tak puas ati..memcm lah buleh citer.
Tp skang bila aku balik baca blog lama aku tu..mmg besh lah..kdg aku dh terlupa pun kisah tu.. Rasa mcm ter pegi semula ke masa lalu tu. Cewah...

Blog pertama aku?
Dari mana aku buleh cipta blog ni?
-Entah ek..aku search apatah..then terjumpa incik blogdrive ni..terus la aku menulis.Takde sapa ajo pun time tu..gamble je sendiri..tp mmg solid blog je la..aku ni pun bdk IT..apa yg ada aja la kat blog tu.

Kenangan pahit manis di blog
-Masa kat blog tu aku tak bagitau sesapa pun aku ada blog..dan tak ramai org masuk pun. Lps tu aku saja test market taruk kat signature dalam porem aku. Ms tu ramai dh singgah. Lps tu masa aku buat cerpen 'cinta si gadis atoz' lagi ramai org aku tak kenal masuk..bagi komen2.
Then kenangan aku tak leh lupa masa ada org pi kutuk2 gambo kat blog tu sbb gambo aku ada on off pakai tudung..di kutuk2 nya kata mcm org asli bukit la..pehapa tah..lps tu aku disable trus chatbox and ruangan komen *dat y kat blog aku pun skang takde chatbox*
Tu kenangan pahit..yg manis lak bila ada sorang follower nama merah..dia slalu bg kata2 yg cantik je..tah mana la dia..smpai la ni aku tak leh detect dia sapa.. Merah..sapa la awak yer??

Blog aku skrang?? dan kenapa tukar blog?
-Ini la blog aku skang..tukar sbb saja..haha..suma kawan pakai blogspot..aku pun gatai la kan nak jd blogger.kui kui kui..buleh ke camtu??

Apa yg aku dapat di blog?
-Dapat apa?Kalo dulu takde la dpt apa2..tp sejak tuko blogspot ni dpt kawan2 baru. Sebut pasal kawan baru ni..buleh jugak terjumpa kawan lama..retu aku jalan2 blog org..terjumpa blog kawan lama..eh..ekceli bukan kawan lama la..blog isteri kawan lama aku. Tk sgka lak kan. ** say hi to my new friend-- ayang --** (",) wife pd kawan sekolah aku ms sekolah rendah n menengah..si Aizul.

Blog cemna aku suka baca?
-Aku suka blog yg sempoi je. Ayat2 pun selamba je. Dan aku suka satu2 blog tu bila aku masuk 4 d 1st time trus mcm jatuh chenta je..hehehe..ada 2,3 blog yg aku suka..dan jd silent reader..heheh.

Harapan kepada blog anda?
-Takde la harapan apa2. Blog aku ni pun bukan kategori blog bes pun. Bkn ada info apa2. Cuma aku takmo la blog aku dikategori blog 'sampah' je kan..citer entah hapa2. Harap2 ada la citer yg boleh aku ceritakan pada sesapa baca dan ter singgah blog aku ni.
Dan harap takde la aku dpt komen2 mcm dulu yg menybbkan aku disable terus ruangan komen.. tp..patut as blogger kita kena terima komen apapun..
Aku leh terima komen..tp sila perkenalkan diri anda..mana aci ko kenal aku..aku tak kenal ko kan.Huhu.

pnstoberi: Bila la nak buat blog yg memberikan manafaat kpd org lain ek..cam blog keta mayat tu.huhu :P

5 comments:

AyangAizul said...

hihihi... ada gak masuk dlm citer ni. kita dah link blog awk dah....

puanstoberi said...

huhu..saje..takde citer apa nak apdet.kat sini ni ada gak 2,3 lagi skulmet aizul..nati mesti derang pun teruja nak masuk blog ayang.hehe :)

BHMB said...

reen...setiap blog ada keistimewaannya sndiri...maybe blog awk pun ramai silent reader kan..mana kita nk tau..dorg suka bc..tp x suka tonjolkan diri..selagi diorg x kutuk kita kt blog KITA sndiri..relakan aje..ehhee

Nila Pendita said...

tak abih2 lagi pasal merah...kalo ko rindu sgt..ko invite le dia kt blog baru ko ni

p/s:forever in metal

puanstoberi said...

Ita::iyer.iyer.sy relakan sapa pun bc blog sy yg tak seberapa nih :)

nila pendita :: aku mana la tau sapa 'merah' tu. ke ko merah tu ah?? baik ko ngaku..nyaris aku tak terjatuh chenta ngan merah tu.hua hua