Thursday, June 30, 2011

~Pasal Challenge : Day 14~

Day 14 – Who are you?

Alamak...dia tnya who are you la pulak.
Siapa saya?
Saya adalah saya lah.
Tkde org lain melainkan saya.

Done cabaran ke 14. Huhu

~Pasal Booking Dah~

Ngeh ngeh ngeh.
Rasanya ini last percutian before puasa/raya nih.
Ailoike je sbb rega pun bajet kan.

So, Okt kita ada a little bit 'grand vaccay'.
And lps tu November, Disember rehat.
Ready to move. Yeah. I like to move it, move it.

Wednesday, June 29, 2011

~Pasal Challenge : Day 13~

Cabaran seterusnya
Day 13 – What kind of person attracts you?
Saya tak kesah pun org cena utk nak di attracts kan. As long as, org tu....
*tak terlalu pengotor
*tak penah lupa pada Allah -jgn mulut je kata igt, tp solat tinggal gak.
*tak poyo
*tak hipokrit
*tak belagak cam gud gud -cam dia sorang je tau seme benda, org lain bodo.
*tak kedekut

Saya mmg mudah mesra. Dgn org baru dikenali pun sng je saya nak mulakan perbualan. Org je andaikan saya ni garang la hapa la. Sy garang kalo ko dok tnya 'bila nak beranak' je, selain pada tu oke je. Apa ada hal.

Tah pehapa tah. Kenal2 la dulu wes, baru wat analysis ya.

Muka mmg ada garang, tp dalam hati ada taman maaaa.....

*ops, nati ada yg kata, kita ni pun tak sesempurna maka taknak la harap pada yg terlalu sempurna. Terpulang.. tp sy bkn nak yg terlalu sempurna, just utk nak attract je kot. Tp kalo nak attraction utk mencari pasangan hidup, itu sudah mencukupi apa yg ada pada suami saya :)

~Pasal Lagu : Ahmad - Aurora Salwa~



Lagu feveret skang ini.
Lirik pjg nau. cut sket lah.
Hihi.

Dialah Idola
Dialah Superstar
Mampu menggetarkan ranah jiwa

Dia yang ku nanti
Selalu terpuji
Ingin ku dekat, selalu ku dekat..

Ahmad… Yang selalu dihatiku
Ahmad.. Luluhkan keangkuhanku
Ahmad.. Ingin aku cepat-cepat
Bercinta dengan lelaki paling hebat..

Ahmad.. Peribadinya sederhana
Ahmad.. Tiada banyak bicara
Ahmad.. Ku tak mahu lama-lama
Mendekat kepadaku dengan segera..


lirik penuh : here

Tuesday, June 28, 2011

~Pasal Khasiat Buah Markisa/Passion Fruit~

Antara khasiat Jus Passion Fruit ini adalah seperti mengatasi insomnia, mengatasi batuk, anti alergi, menenangkan anak hiperaktif, melancarkan ASI (haha. aku siap google ni ASI tu apa, maklum la, mak blum ada anak noks. Idak la ketahuan shortform kayak gini. Skang udah tahu. ASI is Air Susu Ibu), menjaga kecantikan wajah, menurunkan kolesterol, memperlebar saluran pembuluh darah yang mengalami penyempitan, melancarkan peredaran darah, anti peradangan, penurun panas (anti piretik), mencegah hipertensi, penghilang nyeri (analgesik), antiseptik, penghilang kerut pada wajah, menjaga kebugaran tubuh, serta bertindak sebagai antibodi.

Sebiji buah Passion Fruit mengandungi hampir 13 kali ganda vitamin C dalam buah oren.

Kredit : Markisa 

Sementara itu, buah markisa mengandungi nutrien seperti vitamin A dan C. Vitamin A merupakan sumber penting anti oksidan yang bertindak menghapuskan radikal bebas. Buah ini juga dapat memperbaiki tisu dan menghalang pelbagai masalah kulit. Kandungan AHA buah markisa bagus sebagai agen pengelupasan yang menjadikan kulit lebih bersih dan cerah.
Sumber : Utusan

Byk khasiat jugak markisa ni. Aku rasa mcm penah makan je masa kekecik dulu. Pi carik umah jiran. Teeheeh.

Jadi ini lah buah passion fruit atau nama melayu nyer Markisa.

Gambar entry tadi adalah markisa/passion fruit yg masih blom masak. Aku pun da igt2 lupa da rupa bentuk buah tu.
Maka penteka yg jawab dgn cepat dan tepat adalah EIMA. Tahniah tau. Laju dia jawab. Aku post entry 11.40am, dia jawab 11.57am. Yg lelain jawab betul tu aku kagum gak la sbb kalo aku tak dibitau, aku pun lupa da mendalah ni namanya Markisa. Bebudak opis bila aku tunjuk gmbr ni pun tatau buah apa.

Lain entry, akan diberitahu mana aku jumpa buah yg penuh 'keghairahan' ni yaw.
Oh ya, jus dia ni mmg sedap. Masam2 manis gitu.

"Eima, meh alamat awak meh. KakReen pos cenderahati. Tajuk cenderahati tu adalah pemenang peraduan meneka buah markisa. Teeheee"

~Pasal Challenge : Day 12~

Day 12 –  A photo of something that makes you happy.

Kredit : here
Of course la pegi holiday esp kat beach. Tgk gmbr ni je pun da hepi.

~Pasal Meh Teka Buah Apa Ni~

Jap selit jap bleh.
Wat ilang2 mengantuk time nak tghari ni kan.
Meh kita teka buah apa ni.


Oleh kerana lama dah tak bagi ole ole pada kawan-kawan pembaca, maka nya, seorang "penteka" terawal dan ter betul akan dpt cenderahati dari che puan stoberi.



p/s : Dari gambar ikan pada entry tadi dan skang buah buah ni, bleh tau la kot kemanakah destinasi yg akan ku citer kan nanti.

~Pasal Rompak Guna Parang~

Takut giler rasanya bila tgk Buletin Utama smlm.
Napak jelas oh pencuri tu acu parang. Giler tul manusia skang ni.
Siap selak tudung nak tarik rantai (wonder tul, cena dia tau org tu pakai rantai- mungkin dia buat teori seme pompuan pakai rantai)
Dan dia bawak 6k dlm handbag. Gigil aku dgr nya bawak duit sebanyak tu. Kalo duit kutipan utk sekolah ke apa ke mmg pitam.
Apa pun mmg kita kena berhati hati sbb tak selamat dah persekitaran kita ni.
Dlm tv smlm cakap dipercayai org tempatan. Konghajooo....!!


Guru trauma diacu parang

2011/06/28
KUALA LUMPUR: Seorang guru wanita trauma selepas menempuh detik cemas diugut empat lelaki bersenjatakan parang mengarahkannya agar menyerahkan beg tangan dan barang kemas yang dipakainya ketika memanaskan enjin kereta di hadapan rumahnya di Taman Melewar dekat sini, semalam.

Nazalina Nawawi, 36, hanya mampu menjerit apabila didatangi empat lelaki menunggang dua motosikal sebelum salah seorang darinya cuba menarik beg tangannya namun tidak berjaya dalam kejadian jam 12 tengah hari itu.
“Kemudian datang lelaki kedua dari arah belakang memberi amaran supaya saya tidak menjerit sebelum menarik gelang tangan yang saya pakai serta mematikan enjin kereta.
“Lelaki sama juga menyelak tudung untuk menarik rantai, namun tidak berjaya lalu datang lelaki ketiga bersenjatakan parang panjang membantu untuk merampas rantai tetapi tidak berjaya,” katanya ketika dihubungi, semalam.

Nazalina berkata, walaupun diberi amaran supaya tidak menjerit, beliau tidak mengendahkan amaran mereka dan terus menjerit meminta pertolongan.

“Saya tahu jeritan saya didengari oleh bapa mentua saya yang ketika itu ada dalam rumah dan salah seorang lelaki tiba-tiba terus mengacah parang serta mengugut mahu membunuh saya sekiranya bapa mentua saya keluar membantu.

“Kejadian ini berlaku amat pantas dan mereka akhirnya berjaya merentap beg tangan saya yang berisi wang tunai RM6,500 sebelum melarikan diri,” katanya yang membuat laporan polis di Balai Polis Setapak sejurus selepas kejadian itu.
Bapa mentua mangsa terdengar jeritan menantunya cuba mengejar penjenayah terbabit namun hanya sempat membaling batu yang mengenai kaki salah seorang daripada mereka.

Kejadian itu dipercayai turut dirakam kamera litar tertutup (CCTV) yang dipasang di hadapan rumah mangsa dan rakamannya sudah diserahkan pada polis untuk tujuan siasatan.

Ketua Polis Daerah Sentul, Asisten Komisioner Zakaria Pagan mengesahkan menerima laporan dan siasatan lanjut sedang dijalankan.

Sumber : Berita Harian

~Pasal Mari Jumpa Seafood~

 Hai. Nama saya cik Ikan. (Ikan apa tah? Ikan apa ni??)

 Hai. Saya pula Mr Crab. Saya glamer. Dlm Spongebob saya ada berlakon. 
Cuba buat suara spongebob skettt.... Hihi

 Hai. Saya cik Udang.

 Saya pun cik Udang gak. Tp saya cik Udang saiz XXL. 
Sekilo RM52 rega saya yer.

Oh. Saya cik Sotong. Dlm spongebob saya pun ada berlakon. 
Squidword. Tp ini saya M je. 
Ada lagi besarrr punyaaa... saiz XXXL. Nati yer. Di lain entry.

Monday, June 27, 2011

~Pasal Dark Of The Moon~



Ngeh. Ngeh. Ngeh.
Berjaya pun booking. Tu pun da hampir full hall nyer.
Igt nak marathon ngan citer Sekali Lagi.
Tp takpe lah. Nenati lah tgk citer tu.
Settle yg ni dulu.

~Pasal Challenge : Day 11~

Oh. Diam tak diam sudah 11 ari.
Mari kita tgk cabaran seterusnya.

Day 11 –  5 facts about you.

Kacang. Sap sap sui. Awat 5 je. 50 pun bleh. Haha. Melampau.
Oke, here we are.
*Saya perempuan
*Saya dilahirkan pada 14 Disember 1979.
*Saya berkahwin pada 13 Disember 2008
*Saya bekerja di agensi Badan Berkanun Persekutuan.
*Saya anak bongsu dari 5 beradik.

Itu saja. Sekian.

~Pasal Bau ke Teknologi Yang Penting~

Ni aku baca kat paper ari Sabtu tu ari.
Mcm tertarik nak komen lanjut sket.

Rela tiada deria bau daripada teknologi

Kajian di 17 negara buktikan generasi muda terlalu bergantung media sosial, dunia internet

KUALA LUMPUR: Lebih 50 peratus daripada belia berusia 16 hingga 22 tahun di 17 negara termasuk Malaysia rela hilang deria bau daripada terputus akses dengan teknologi terutama interaksi dalam media sosial dan internet.
(hoh. Ye ke? cuba ko selsema tgk. Baru ko tau nikmat bau tu. Takde deria  bau, nak makan pun tak selera tau. Terutama kepada penggemar durian. Haha)

Hasil kajian terbaru firma penyelidikan, McCann WorldGroup mendapati, belia amat bergantung kepada teknologi yang dianggap alat bagi mereka meneroka dan memahami apa yang berlaku dalam persekitaran dan sejagat.
Kajian bertajuk ‘Kebenaran Mengenai Belia’ itu juga mendedahkan, remaja terlalu percaya serta bergantung dengan alam maya hingga tanpa segan silu membincangkan pelbagai isu termasuk soal peribadi serta kehidupan seks yang sepatutnya tidak didedahkan. 
(err.. ni mcm terkena kat satu blog bdk remaja yg derang heboh2kan sedikita masa retu je. Aku tak baca pun, tgk blog2 lain duk heboh je la)

Pengarah Kumpulan Bagi Perancangan Jenama dan Inovasi McCann WorldGroup, Dr Milan Agnihotri, berkata beberapa peristiwa penting seperti gerakan menggulingkan kerajaan di Asia Barat serta gempa bumi dan tsunami yang melanda Jepun, Mac lalu menguatkan lagi kepercayaan dan kebergantungan belia terhadap teknologi.

“Berita mengenai dua peristiwa yang menggemparkan dunia itu diketahui khalayak melalui Twitter dan Facebook, iaitu lebih awal daripada siaran televisyen dan akhbar.

“Ia nyata membuka mata pengguna laman web muda yang menaruh persepsi bahawa internet bukan saja meluaskan jaringan persahabatan bahkan dijadikan medium untuk meluahkan kekecewaan dalam pelbagai perkara seperti ketidakpuasan di tempat kerja.
(yelah. Segala bala nak di update kan. Smpai citer kasut terpijak taik ayam pun nak tulis. Haha. Eh. Aku tak kata org2 lain, kadang aku pun ada update status yg org rasa 'eh. ni pun nak update ke. OMG..!)

“Pendek kata, perkara yang dulunya menjadi rahsia serta diluahkan dalam diari, ditulis untuk dijadikan tatapan umum,” katanya pada sesi forum membincangkan hasil kajian itu di sini, semalam.
(ini sure berkaitan pasal blog. Akak aku pun penah ckp 'watpe nak citer pasal life kita pada org. Haha. Tak seme aku tulis kak, sket2 je. Tu pun skang da tak bleh tulis sgt. Byk paparazzi. Haha.)

Selain Malaysia, kajian ‘Kebenaran Mengenai Belia’ dikendalikan firma itu di ibu kota terpilih di 17 negara antaranya Jepun, Amerika Syarikat, United Kingdom (UK), Chile, Korea, India dan China.

Sementara itu, Pengarah Perancangan Strategik Bagi Asia Pasifik, David McCaughan, berkata generasi muda sekarang amat memandang serius strata sosioekonomi berbanding 10 tahun lalu di mana generasi seusia lebih mementingkan kualiti dalam persahabatan.
(oh. 10 tahun dulu aku la generasi antara umur 16-22 tahun tu. Ye. Masa tu paling2 tidak SMS je yg ada. Yg paling glamer pun chatting la. Ada geng #kampung la. Hapa la. Pastu tanya ASL please. Igt tanya ASAL. Rupanya Age, Sex n Live. Haha.)

“Kemudahan mengakses internet tanpa had turut mengubah pola sosial daripada golongan yang menetapkan fokus berdasarkan apa dilihat serta dialami kepada individu yang mengejar nama melalui cerita kontroversi selain suka menghimpit selebriti ternama untuk dijadikan teman,” katanya.

Beliau berkata, anak muda masa lampau mencari kualiti dalam persahabatan lalu selesa bergaul dalam kelompok kecil iaitu sekurang-kurangnya tujuh orang.
“Namun, generasi kini sedaya-upaya meluaskan rangkaian sahabat mereka dengan menyertai pelbagai laman sosial.

“Golongan digelar ‘generasi strategik’ ini mempunyai keupayaan memiliki identiti berbilang, memanfaatkan persahabatan dengan golongan berpengaruh untuk kepentingan diri selain berdaya menyingkirkan individu yang tidak sehaluan dengan mereka,” katanya.
(tu tak masuk lagi tgk pada bahasa yg digunakan. Aku kadang anak2 buah aku SMS, sumpah aku tak paham keseluruhan word dia tulis tu. Kena bc byk kali baru la ohh... buat jd bt [aku igt batu] Aku jd AQ. Dan memacam lagi lah. Amenda la tah. Antara SMS anak buah yg aku ada simpan - x pe arr. soq Ia - berkali2 aku nak phm sbb ada 'Ia' tu. Rupanya dia nak tulis LA kot. Ke YA. Tah. Tak reti. Esok jadi SOQ. Apa kalo short form pun tak bleh tulis SOK je ke. Kenapa harus K jadi Q plak. I jadi L. Haiiihh... tolong la oi anak anak....)

McCaughan berkata, kegilaan melampau terhadap teknologi serta laman sosial bukan saja melenyapkan sanjungan anak muda terhadap ikon berjasa dunia seperti Bill Gates, Mahatma Gandhi dan Elbert Eisntein serta digantikan dengan keterujaan terhadap idola baru, Angelina Jolie, malah menghasilkan struktur jenama baru.

Sumber : Berita harian - Sabtu - 25 Jun 2011

*utk anak remaja mungkin derang rela hilang bau, tp kot utk kita yg da 'remaja tua' ni mmg la tak rela. Ate giler ko takde idung. Haih.

Sunday, June 26, 2011

~Pasal Challenge : Day 10~

Challenge seterusnya :

Day 10 – A photo of the item you last purchased.

*Last purchased are :  udang,sotong,ikan n ketam.
*seme tu beli kat Bagan Lalang.
*tp gmbr tak upload lagi. Byk nau. Nenati lah. Beserta dgn entry nya.
*oke. Tu je dulu.

Saturday, June 25, 2011

~Pasal Lawan Badminton~

Oh. Aku benarnya maleh nak up story ne.
Tp bleh plak my no 1 fan of this stoberi's blog da tanya.
"Awak tak citer kat blog lagi citer lawan badminton tu ari ker?"
Teehee.

My no. 1 fan da tanya, harus la kena up gak citer ni uolsss.. Haha. Yeps. My dear is one of my colleague - SR yaw. Haha.

Maleh nak up citer ni sbb aku rasa aku mmg maleh dah nak cite2 sgt pasal life aku kat opis. Sbb skang ni byk pemerhati. So, kena kurangkan sket. Lagipun this week memacam citer nak buat. So, agak ketinggalan plak citer ni.

Tp takpe lah. Ini takde apa pun. Sukan je pun kot.

Retu lah. Ada perlawanan persahabatan badminton. Pasukan D'SURY lawan ngan team opis aku. Tpt lawannya nun di opis kami di Rawang sanun. Sbb situ mcm ada hall dan selesa. Kut tpt kiterang ni lawan bawah basemen la gamaknya.

D'SURY tu bkn team sykt catering yaw. Itu Suri ke D-Suri tah. Tp ini adalah team Datuk Seri Utama Rais Yatim. Yaa.. begitu. Short form cantik skali kan.

Aku gi bkn la bermain badminton. Pegi paksarela kerana ditugaskan utk menjadi petugas sambutan. Ate kata menteri dtg uols, harusla ada petugas sambutan. Itu pun rela je lps seme org mcm memalu je nak bertugas. Ari Sabtu katanya, sapa je gigih nak pegi. Maka aku beserta Kak Lin dgn tabahnya pegi walo da dibitau no claim claim oke. Baekkk..  Tp idak la kami berdua. Ada lagi 2,3 org yg lain yg gigih juga. Tp meke naik van opis. Aku drive je gi sana. Maleh nak pegi awal2 dan balik lewat2. Selebihnya bleh la ci ngelat cabot awal. Kan? kan? Kan? Haha. 

My dear tak pegi sbb tak ditugaskan serta tak bertugas. Mujo gak la sbb mak aku pepagi tu call kata nak dtg. Haha. Terkejut ke tak. Sbbnya ms tu omak den transit jap umah abg den kek Ipoh tu, tetibo abg den nak poie KL plak, maka omak den ngikut yo lah. Dan nak lepak di umah den. Ha, begitu. Jadi, my dear la tggu omak smpai.

Pegi pun tak la susah. Just nak bantu set tpt makan VVIP. Pehtu sambut2 sket. Bukan ssh pun. Maka, hadap la gmbr kami tak seberapa ini.
Ini lah teamnya. Halus la plak gambaunya.

Yallah... besau labu masak dah rupa muka ni ha. Gilos.

DSURY tgh lawan.

  Gmbr kat tpt makan VVIP.

Kiterang team putih, D'Sury - kuning

 Wah...mcm perasmian sukma kekdahnya. Haha.

Oke dah. Tu je.

~Pasal Challenge : Day 9~

Challenge seterusnya

Day 9 –  Your current relationship, if single discuss how single life is.

Current Relationship
♥ married♥

Dah. Cukup.

Friday, June 24, 2011

~Pasal Challenge - Day 8~

Challenge seterusnya 

Day 8 –  A picture of your favourite memory



Kundasang, Sabah
Januari 2011

~Pasal Semuanya Online~

Segala bala leh online skang.
Sok sok nak kawen pun akad nikah melalui online je. (eh.cop, apsal tpt my dear kata 'baca nikah' instead of akad nikah - mmg ada tpt panggil baca nikah eh?)

Aku sker je online online ni. Mudah kan. Tp biasa la. Ada pro n con dia gak la.

Mcm aku, kalo nak transfer duit, kalo byk sgt tu aku rasa lebih selesa pakai ATM Cash Deposit. Sbb rasa mcm secure sket. Walo tak direct guna bank, tp at least kita berurusan menda yg under bank. Kalo online kang ssh lak nak claim kalo duit tak smpai ke apa kan. Yelah network tu kita punya. Maka t/jawab kita la semua. Itu aku la yg 'darat' sket bab transfer duit ke org. Tp bayau lelain (incl PTPTN - walo kena caj singgit) seme aku guna online je.  Segala mak nenek astro ke bband ke celcom,tnb, syabas bla bla bla seme situ.

Pehtu kalo online booking hotel. Tu paling aku sker sbb aku ni kureng sket bab nak call call ni. Maka aku wat reservation online je. Takat ni aku lum penah terai AGODA. Nati travel yg bln Okt tu mungkin kena guna Agoda kot sbb aku risau nak byr online over d sea guna credit card nieh. Buat nye ada poblem apa kang da ssh. Mmg kebanyakan hotel aku book skang ni guna online ja. Mudah dan cepat. Bila nak pegi 2,3 ari tu baru aku call re-confirm. Thanks to technology.
Kredit : Here
Then satu lagi yg seme org tau booking flight ler. Ni pun sap sap sui je kalo online. Tp akan menjadi hampagas bila time sale sekupang. Elok dah ni dpt rega bes bagai, tetiba time nak bayar dia hang je. Stuck kat 1 page je. Mmg tah pehapa tah! Yg ni aku penah wat utk AA dan utk travel bln Okt ni MAS.

Lps tu skang ni yg bleh online yg bes lagi ada lah segala mak nenek deal tu. MyDeal lah, Milkadeal lah dan entah apa deal lagi tu. Yg aku pun Mungkin ari ni smpai kut apa yg aku order tu. Hihi. Sonang kan.

Dan yg paling aku sker dan sgt ber terima kasih pada online tech ni adalah beli tiket wayang online. Ini paling bes dan mudah dan cpt dan convenient aku rasa. Sbb yg masa tgk Kungfu Panda last week tu la. Last minit dah. Beli pun dlm kul 11pg camtu. Utk tayangan kul 12.20thari. Takyah ssh beratur dah. Pilih masa, pilih tpt duduk, bayar, print. Lps tu takyah beratur nak amik tiket dah. Bagi je kat org yg jaga entrance tu, dia scan. Abis cite.

Tp satu je yg aku jarang buat online yakni pembelian baju bajan. Mungkin sbb aku ni jenis yg sker tgk bebtul punya dulu baru beli. Takat ni baru sekali kot aku penah beli. Lama dah.... masa beli tudung nak nikah. Tudung tu pun aku da kasik ke mak aku. Masa tu tak byk lagi tudung Ariana Ariani ni. Kalo ada pun mahai mampuih. 
Dan latest aku beli swimming suit tu lah. Itu sbb rasa cam lagi murah kot dari kat luar. Hihi. Da bayar pun. Online sajork. Sker. Sker.

So, mudah kan. Duduk je dpn komputer dan duit anda juga akan susut tnpa perlu bergerak. Haha
Kredit : Here

psstt : segala pembayaran online mmg aku tak berani wat guna broadband sbb aku risau tetiba dia 'ilang'. Ha.. tak ke pitam haku. Hahahah.

*ada course reni - Kursus Pengurusan Perolehan Kerajaan. So, bye bye bye. Alah. Kat opis ni je kot. Tak yah bai bai bai la haih. Teeheee :D

Thursday, June 23, 2011

~Pasal Dapat Buah Anggur~

Pasal dapat anggur pun mau crite kah?
Eh. Ini anggur bkn sebarang anggur ye.

Smlm duk baca blog cutemum kata dia dpt BE iklan grapevine.
In d same time aku pun nengok iklan grapevine ada menari2 kat blog aku.
Tp nyer bila check kat Nuffnang idak la ada  BE grapevine.
Jadi aku pikir bkn la kot. Tp acapkali bkk blog ada je pun iklan tu.
So, pagi ni baru tgk.
Skali betul lah. BEliau la tu. Hihi.
Grapevine bagi  iklan Samsung Galaxy S11 - (ceh dia mcm tau2 lak aku mengidam Samsung Galaxy Tab - tskkkkkk). Tp yg ni pun bes gak neh. Tssskkk... tgk la dia nyer web tu. Menggoda btol (klik je iklan. Haha)

Org kata bes kalo dapat iklan grapevine ni.
Kenapa bes?
Oke meh baca apa yg dikatakan oleh org Nuffnang.

How does it work? Simple!

Check out an example of a Skyscraper ad unit with a Grapevine extension as above. (It’s not the real thing though, so don’t click on it! :P) If you happen to come across one of these on any of the blogs serving Nuffnang ads, and you think the promotion offered on the ad is so ABSO-FREAKING-LUTELY AMAZING that you MUST share the great news with all your friends, all you need to do is follow two simple steps:

-Click on any of the 4 big icons to start sharing on the corresponding platforms, but if you feel like spreading the great news on platforms other than those 4, you can click on ‘Share’ to copy the unique link, and share it anywhere else you fancy, really :)

- Fill in your email address in the blank provided, and you’ll receive an email on how you can redeem the earnings from clicks generated on the link you shared earlier!

Do visit www.churpchurp.com/grapevine for more information.

Yes, it’s that easy! What’s more, sharing of the URLs is NOT limited to Nuffnangers only. Even your blog readers who are not registered with Nuffnang can also share campaigns on the Grapevine and be rewarded for doing so! See why we named it the Grapevine? Now EVERYBODY can be a social media influencer, and talk about that cool ad running on your blog! :D

So spread the word, Nuffnangers! Get all your friends to join in the fun and get rewarded for hearing about (and spreading) something through the Grapevine :)

In real life, grapevine ni mcm satu kaedah berkomunikasi lah. Bleh baca secara lanjut kat sini.
So,iklan ni dikatakan grapevine sbb dia mcm bleh menyampaikan sesuatu (dlm kes ni - nak iklan kan barang lah kan). Contoh macam iklan ni ada kat blog kawan kita, then kita share kan, pehtu org yg kita share tu plak share, pehtu share, share, share dan berkembang lah ia. Kiranya ada faedah bersama. Tp yg lebih berfaedah pengiklan lah tentunya. Hihi.

Jadi, bila kita tgk iklan ni marilah kita sesama tolong share kan, anda dpt faedah, saya dpt faedah, pengiklan lagi la sker kan.
Kira mcm buah grape lah.Nom nom nom. Sedapnya anggur...
-gugel-

~Pasal Challenge : Day 7~

Cabaran seterusnya :
Day 7 –  A photo of an animal you’d love to keep as a pet.

Animal pertama.

 Animal Kedua.


 Animal Ketiga.


sumber gambar : google saja lah

~Pasal Mebengtuyu Yang Lembap~

Uhh...nak masuk web mebengtuyu lembap amat.
Kalo lembap tu tau la sbb apa kan.
Seme da gaji dan seme duk sebuk membayo bayo.
So, da melembap web tu, sempat la tulis barang sebijik 2 citer kat blog ni.
Dah. Tak yah bayar2 lagi reni.
Tggu ptg2 kang ke atau esuk2 je.
Baru 23hb pun kan.
So, bye!

~Pasal Julai Punya Cuti~

Haiya...manyiak susah ini macam woo.
Macam keina itu singattt (cakap mcm Ajib dlm KL Gangster yaw)
Tiba tiba saja ada datang itu brochure dari Maybank.
Biasa la dia kan. Ada promo2 hotel ke seme tu kan.
Skali tertarik pada 2 hotel ni.
Philea Melaka ngan Heritage Cameron.
Philea tu aku nak tgk published rate cam hampagas lak online nye.
Tp aku tau rate nyer adalah 800++ kan. Utk promo kad maybank ni dpt potongan 40%.
Tp kalo 8rat tu kira la berapa reganya.
Menangesss..

So, tgk Heritage Cameron.
Cam bes.
Lagi pun murah sket rega promo compare rega published rate dia.
Gi pun tgh carik2 tpt utk percutian bln Julai plak. Bln Jun ni dah ada dah. Hihi.

Hurm. Kena tanya yamtuan besau dulu.
Dpt perkenan baru leh booking ke hapa.
Gi pun tak penah lagi naik CH ngan my dear.
Dulu dia mcm tak sker nak pegi tpt yg naik2 bukit ni.
Tp dia dah ada pengalaman naik bukit berliku2 dan mencabar minda kat Kundasang 
Dgn naik Wang Klian Perlis tu ari, so ini boleh 'makan' lah.
Lalu la kut Simpang Pulai. 

Hurm. Lama gak tak pegi CH ni. Last tawon 2006 kot. Dan dari situ la startnye saya menjadi cikstoberi (skang ni pnstoberi lah)

Kredit : Here

Tp bila da riki riki kan. Terjumpa plak pasal Natasya Resort. Pergh. Mcm terliur. Apartment. Rega pun mcm not bad. Nom nom nom.
Oh. Ptt macam penah dgr. Ni mak mertua Jimmy Shanley nyer resort eh. Dulu masa tunang Jimmy kata dia akan uruskan resort ni. Tatau la skang. Da memacam citer kuar kan (sumber : here)

Oh. Tetiba ter plan ke sini plak. Haih!

Wednesday, June 22, 2011

~Pasal Challenge - Day 6~

Day 6 –  A song to match your mood.

Grenade - Bruno Mars


Easy come, easy go
That's just how you live, oh
Take, take, take it all,
But you never give
Should of known you was trouble from the first kiss,
Why were they open?
Gave you all I had
And you tossed it in the trash
You tossed it in the trash, you did
To give me all your love is all I ever asked,
Cause what you don't understand is
I’d catch a grenade for ya (yeah, yeah, yeah)
Throw my hand on a blade for ya (yeah, yeah, yeah)
I’d jump in front of a train for ya (yeah, yeah , yeah)
You know I'd do anything for ya (yeah, yeah, yeah)
Oh, oh
I would go through all this pain,
Take a bullet straight through my brain,
Yes, I would die for ya baby;
But you won't do the same


No, no, no, no
Black, black, black and blue beat me till I'm numb
Tell the devil I said “hey” when you get back to where you're from
Mad woman, bad woman,
That's just what you are, yeah,
You’ll smile in my face then rip the breaks out my car
Gave you all I had
And you tossed it in the trash

You tossed it in the trash, yes you did
To give me all your love is all I ever asked
Cause what you don't understand is
I’d catch a grenade for ya (yeah, yeah, yeah)
Throw my hand on a blade for ya (yeah, yeah, yeah)
I’d jump in front of a train for ya (yeah, yeah , yeah)
You know I'd do anything for ya (yeah, yeah, yeah)
Oh, oh
I would go through all this pain,
Take a bullet straight through my brain,
Yes, I would die for ya baby;
But you won't do the same


If my body was on fire, ooh
You’ d watch me burn down in flames
You said you loved me you're a liar
Cause you never, ever, ever did baby...
But darling I’ll still catch a grenade for ya
Throw my hand on a blade for ya (yeah, yeah, yeah)
I’d jump in front of a train for ya (yeah, yeah , yeah)
You know I'd do anything for ya (yeah, yeah, yeah)
Oh, oh
I would go through all this pain,
Take a bullet straight through my brain,
Yes, I would die for ya baby;
But you won't do the same.
No, you won’t do the same,
You wouldn’t do the same,
Ooh, you’ll never do the same,
No, no, no, no

Yeps. Ini lah lagu yg bleh match ngan mood aku. Bebila pun. Rasa cam hepi je dgr lagu ni. Dan kalo tgh sedih pun cam semangat je dengar.
By d way, what is grenade -
grenade - a small explosive bomb thrown by hand or fired from a missile
kredit : here
 Lps tu gugel lagi - what is the grenade by Bruno Mars.
Jumpa ini di sini
its basically saying youd do anything for that girl but she doesnt appreciate what you do for her

*errr... mcm kena kat seseorang je. Tehehehehehe.

~Pasal Kelayakan Pinjaman~

Sbb aku buat entry pasal umah pagi tadi, tetiba rasa nak buat rentetan entry berkenaan rumah gak. (entry cabaran ari ke6 up ptg or malam kang lah).
Dulu rasa ada dah kot aku up pasal kelayakan pinjaman ni.
Tp kan last year dia da revise kelayakan ni. Dah naik sket.
Makanya ini lah kelayakan kami para penjawat awam utk buat loan ngan treasury.
Dia tak ikut gred jawatan, tp dia ikut range gaji. 

Kecik la plak. Klik je sini kalo nak tgk : treasury
Dulu lagi ciput. Skang da oke sket la.
Kira gagah lagi kot nak carik umah area KL kalo dah sah jawatan tu (range gred 41 lah).
Tp dapat rumah tak bertanah gak la cam ai ni.
Tp kalo nak bertanah mungkin ada umah 2nd la. Tp tu pun dah susah banget nak carik.

Aku mmg mcm menyesal sbb agak lewat beli umah.
Suppose aku confirmed je dulu, aku da bleh carik umah. Sbb masa tu umah tak la mahal nau.
Cam umah aku beli tu, phase lama umah tu dlm 130k-150k camtu je. Tu mmg kira time aku da confirmed. Tp tah napa aku cam tak napak. Luckily umah tu 'projek sakit'. Kut tak mmg tak merasa la. Kalo dia tak 'sakit' abis da seme naik dgn rega tu. Umah tu naik dlm thn 2006 camtu rasanya. So, bila dia 'sakit', 1 blok tak siap. Dan itu lah blok aku skang. Tp dlm 4 thn tu, rega dia naik cpt tul.

Jadi, aku rasa pada yg baru2 je keja (govt esp), beli la rumah cecepat kalo mmg ada aim nak beli umah. Yelah, stgh org tak kesah pun pasal nak beli umah sbb mak pak akan bagi umah.  Sapa yg mmg target nak beli umah bila dah keja, aku nasihatkan once u confirmed beli umah trus. Toksah duk tunggu. Mmg tak berbaloi. Sblm confirmed tu beli la keta. Sbb seme org muda skang berebut nak beli keta. Oke, beli keta. Tp jgn la buat 0 down payment langsung. Nati beban nak byr bulan2 dan sbb tu nati akan ada 2nd thought bila nak beli umah. At least letak la dlm 10k kalo nak beli keta. Mmg napak cam berat, tp once bila da byr bulan2 mmg tak berapa sakit dan ada bhgn utk nak beli umah.

Rumah bkn pelaburan yg tak menguntungkan (unless kalo ko da ter beli umah kat bkt Beruntung). Haha. Eh.Aku tidak mengata sapa2. Umah asben aku ada kat sana. Mmg rugi je sbb dia bayar tetiap bln tp tak duduk dan tidak disewakan. Aku penah pegi skali umah dia. Mmg jalan nak masuk tu scary movie la. Tp tatau la skang kan sbb retu PM da melawat area situ. 

Dlm mencari umah kena gak la pandai pilih lokasi. Tp tu lah bila lokasi bes, rega pun bagai nak pitam kan. Mcm entry aku sblm ni la. Range rega dari 300k tu. Tu pun kalo tgk kat web tu, rumah setgh juta, sejuta pun sold out. Gilos. Ada je org mampu milik kan.

Tu lah sedikit cerita di ari Rabu yg mana seme org duk up gmbr tanpa cerita (wordless) tapi aku reni da terlebih lebih word nyer. Hahaha. 

Oke. Itu saja. Kalo rajin nati aku up entry pasal step2 beli umah guna loan govt plak yer. Dulu aku penah kata nak buat, tp tak terbuat gak. Haih!

~Pasal Mansion Baru~

Jom tengok mansion baru ai. Bkn mansion atas kayangan tu. Ni mansion atas tanah punyaaa.. Haha.

Oke. Yg ni Willow Park. Dkt Denai Alam.


Join us for the launch of Willow Park, 2 & 2½ Storey Semi-detached Homes at Denai Alam and it gives us great pleasure to offer you the privilege of being among the first to view it.

Second, mansion ni nama bes. Ada sket2 nama aku dan Ina. Tp tatau sapa Ina tu. Abaikan.
Davina - kat Nilai Impian sanun.

Join us the latest launch of Davina, 2-Storey Link Homes at Nilai Impian and it gives us great pleasure to offer you the privilege of being among the first to view it.

So, mana 1 pilihan ku??

Huwarghh.... berangan la smbil makan buah berangan. Haha. Yg 1 tu pun tak termasuk lagi, lagi mau berangan Davina la Willow la pillow la. Pui! Sial! Pui! - oke..oke..tak tak..tu bahasa kat citer KL Gangster. Saja ngada nak buat kat sini. 

Tp lawa oh umah2 Sime Darby Property ni. Mmg modern design gitu. Tp telan liur je lah tgk. Kalo mampu pun tpt tu jauh banget oh dari zon segitiga emas ni. Ha. Bkn lah bermakna aku nak duk kawasan segitiga emas ni. Giler ke hapa. Nak sewa pun lum tentu mampu. Tp nyer, opis aku ni terletak kat kawasan segitiga emas, so harus la carik2 yg koordinasi nyer berhampiran dgn opis. Aku mmg tak leh ngan jem jem ni. Tak reti aku nak handle. Sian nati kat adik2 unit aku kalo aku dtg opis dgn keadaan stress. Tetambah plak PMS lagi kan. So, namo namo namo. Sbb tu la mansion pilihan aku tu area KL sajork.

Tggu la kot2 da veteren sket dimana da reti menyeimbangi tahap ke stress an (atau masa tu da jadi Pengarah ke kan. Eh?? Hahahahha. Eh. Cecita itu adalah perlu. Target maa... ha.. nak kutuk la tu. Kutuk la.. ada aku kesah. Tu visi, dlm idup mmg kena ada visi. Padahal target sebenar idup aku adalah nak jadi lecturer, bkn Pengarah. Saja aku tulis, kasik panas sket pada SR bebudak opis yg tgh baca ni. Hahaha. Ada Aku Kesah - kata mereka)

Tp mmg cantik ah umah derang ni. Kalo ada je umah baru derang sure emel ke aku. Sbb nyer aku penah ter tanya pasal umah Sime Darby ni. Haha. Ada ati tu. So, skang asik anta emel gmbr umah lawa2 je. Keep on antar yer Sime Darby, kut mana tau satu ari, dpt duit terpijak. Leh beli sebijik. HUhu.

Tah pehapa tah!

*oke. Ai edit sket yer. Sbb ramai cam tanya2 berapa la agaknya rega rumah tu. Oke. Sila jgn ter kejut yaw.. aku pun nak ter pingsan bila tau rega rumah ni. haha. Ini baru btul dikatakan mansion.

Utk Willow Park tu : From RM1,595,000 onwards. Detail klik sini.. Selain Willow ni ada lagi yg lelain murah sket. Paling murah Nerida (again nama ai lagi... hihi) - from RM300++ k
(Masz : kalo ikut gaji ai, yg paling murah ni pun ai tak lepas utk loan MOF. Gaji ai kecil kecilan ja. Hik hik)

Utk Davina plak : From RM330,000.00 dan dia ada phase 2 - RM450,000.00
Tp ada yg murah sket iaitu Dillenia : From RM287,866. Info lanjut sini.
Yg ni oke la. Sbb tgk pada design umah mmg cantik.

Kalo govt, umah yg range 300++ k tu buleh la buat combine loan ngan asben (if asben pun keja govt).
Ai da beli mansion, jadi ai mampu berangan je la tgk umah cantik ni. Uhuks.

Tuesday, June 21, 2011

~Pasal Undi Adalah Rahsia~

Ha...nak citer sesuatu ni.
Fresh lagi citer ni.
Sementara tak lunch ni kan.
Oh. Ai puasa uolss... baru nak terhegeh2. Mencik ai dgn diri ai sendiri. Tetiap thn mcm tu. Nak ganti mesti terhegeh2. Tp bkn ai la terhegeh2. Masa ni cpt sgt berlalu. Tau2 da bln 7 dah. (ah..salahkan masa plakkk...)

Td bos ai suh ai wakilkan dia sambut tetamu dari luar negara yg mai kompleks.
Ai pun pegi la. Tunggu punya tunggu, tetamu tak smpai.
Smbil menunggu tu ai dpt la phone call.
Takde nombor, dah tulis 'unknown'.
Salu ai mmg tak jawab call yg takde nombor ni, tp masa tu ada org lain, takkan ai nak pekakkan telinga derang. Dah la lagu dari cik Kobi tu entah hapa hapa lagu nyer (dat y ai nak Galaxy Tab... ai nyer phone lagu tak sedap. Relevan tak alasan? Haha)
Jadi ai jawab. Bila jawab uols tau apa dia unknown tu cakap

Apakah parit parti yg akan anda undi pada PRU13 nanti?
Tekan 1 utk PKR
Tekan 2 utk BN
Tekan 3 utk tidak pasti

Ha..camtu la lebey kuang uols. Dia cakap parti tu dlm penuh la. Bkn shortform begitu.
Ai mcm tergamam. Eh. Apa hal kau tetiba tanya apa aku nak undi.
Undi kan rahsia.

Tp aku nyer hp ni kan takde bernombor, kena tekan tpt lain baru dpt kuar keypad nombor tu.
Maka aku da godek2, tetiba dia kata
'tidak sah. Anda memasukkan terlalu banyak nombor'

Ek eh. Ko kenapa?

Bingung jap aku. Dari sapa unknown ni. Dari PKR ke BN?

Pasal Challenge - Day 5

Oh. Challenge day 5 ini agak mencabar uolss.
Hurm. Mcm nak kena buat entry masuk bakul dan golekkan sendiri pun ada.
Meh kita tgk apa menda nya?

Day 5 – What makes you different from everyone else?

Tu dia haih.
Aku pun tatau apa different nyer aku ne.
Sama je kot ngan org lain. 

Cuba tgk apa aku suka ni. Sama je kan ngan org lain.
Aku suka :
-shopping
-jalan-jalan, gi bercuti
-kasut/baju/handbag
-tulis blog
-baca novel
-baca majalah 

dan aku tak suka (mungkin ini la buat aku different)
-makan2 terlampau (aku mmg bkn seorg yg pemakan. dan tak heran pun pasal makan2 ni. Kadang cam bes je tgk kat blog org tulis sedap, sedap, aku pun nak gak tulis camtu. Padahal, kalo aku gi makan tu, aku rasa - ok..buleh la. Hahah)
-Aaron aziz (haha. Motip?? sbb aku tgk seme org giler kat dia. Aku je mcm eh..apsal aku rasa biasa je)
-citer Nur Kasih (aku tak tgk pun yg drama masa memula, aku tgk bila yg ulang2 tu. Tu pun tak semuanya dan wayang lagi la aku tak tgk)
-orang yang sebuk tnya aku bila nak mengandung dan beranak, sbb aku takde jawapan. 

Dan yg buat aku sgt different yg org lain is :
'aku takde anak walau da hampir 3 thn kawen'
(lain kan?? yelah bkn takde org camni, ramai je, tp org sekeliling yg buat aku 'lain' bila aku tak beranak lagi)

Dan kerana ini juga org asik tanya dan tanya dan tanya smpai aku lelah, jemu, benci, meluat dan akhirnya malas nak bagi jawapan bila org tanya (gi tanya Tuhan la apsal aku tak beranak lagi. Aku takde jawapan la bongok)
Tp apa nak buat. Aku insan terpilih utk hadapi dugaan ni. Aku terima je.
Sbb aku tahu Allah da tentukan jalan terbaik utk aku.
Org yg duk tanya2 tu yg tatau pasal Qada dan Qadar Allah. Dan menyibuk je. 
Apsal? aku takde anak, aku susahkan ko ke? kalo aku masih nak berehat ke, masih nak honeymoon ke, aku ada mintak duit ko? takde kan??So, takyah menyibuk okeh. Bia lantak kan je aku, takde anak pun aku, ada anak pun aku, langsung takde kaitan dgn kau sbb kau bukan ahli keluarga. Takat kawan, dah tu bkn kawan rapat pun. Dah, tak perlu tanya bila? bila? bila? Kalo prihatin sgt as friend kononnya, sila bantu cemna nak selesaikan masalah aku ni, bkn sebuk je duk tnya. Org yg tak sibuk tanya tu salu bantu. Siap bagi kurma kering dari Mekah la, siap bagi ayat suruh fotostat dari buku. Ini tak.. menanya je. Haih!

(oke. ini lah kelainan aku - mengamok2 bila org tnya pasal anak. hahaha)

Eh. Mcm tak menjawab soklan.
Lantak lah.

Asalkan aku dpt sampaikan 'sesuatu' cukup.

Haha.

Tah pehapa tah!!

~Pasal Budak Botak~

Memang geram oh tgk budak Botak ne..
asik nak memukul org je keja dia.
Jahat bebeno. Eiii...

Botak mana plak??
Botak mana lagi. Botak yg kita leh tgk masa ari Isnin - malam tu la.
Geram je aku tgk si Botak ni. Nak membelasah org je kejanya.
Ayuh. Mari kita tgk biodata si Botak ni
Pesalah Juvana
BOTAK
Nama     :     Abdul Naim bin Malik
Umur     :     17 tahun
T.Lahir  :     16 0gos 1994
I.C         :     940816-03-4063
Alamat   :     No 8, Jalan 6/3, Bandar Baru Bangi, Bangi, Selangor Darul Ehsan.
Kes        :     Mendatangkan kecederaan kepada mangsa.
Ringkasan     :     . Dimasukkan ke sekolah pemulihan pada 20 Julai 2010 .
            • Tertuduh disyaki didera oleh bapanya sendiri.
            • Ditangkap kerana telah memukul pelajar sekolah sehingga parah..
Kredit :

Itu biodata tipu tipu dia. Biodata sebenar dia
(kredit : here)

Nama sebenar : Johan Ariff Asari
Umur : 25 tahun ( LahirTahun 1986)
Asal : Pulau Pinang
Pendidikan: Diploma Kaunseling di Kolej Universiti Islam Melaka (KUIM), pernah mendapat pendidikan kelas tahfiz selama dua tahun di Batam dan Jambi, Indonesia.
Kebolehan: menghafal 1 setengah juzuk al quran
Seorang yang kelakar dan peramah, suka merendah diri.

Memetik dari web ini :
Dalam Juvana, dia serius dan ganas tetapi realitinya Johan Arrif seorang yang kelakar. Barangkali kerana masih baru dalam dunia lakonan, Johan amat merendah diri, malah segera memohon maaf setiap kali berasakan terlalu banyak bercakap, bimbang ada yang tidak selesa dengan sikapnya itu.

Sengaja mengusik, sikapnya itu mungkin sementara. Setelah dikenali, dia mungkin akan berubah sikap. Tetapi Johan yang berkemampuan menghafaz dua juzuk surah ini berharap tidak berubah sikap apabila dikenali nanti.

“Memang tak dinafikan selepas episod pertama Juvana, ada yang mula memanggil saya dengan panggilan Botak. Waktu itu saya sedang makan di Perlis. Terkejut juga apabila ada yang memanggil nama watak saya. Saya akan membiasakan diri dengan keadaan itu.

“Saya minat berlakon. Tidak salah untuk meminati bidang lakonan dan agama dalam satu masa sama kerana yang penting niat kita.

“Bagaimanapun janganlah panggil ustaz atau hafiz kerana saya hanya mampu hafaz satu setengah juzuk al-Quran saja. Saya pernah menuntut ilmu agama di Jambi dan Batam, Indonesia selama setahun tetapi berhenti kerana tidak tahan dengan disiplin ketat yang dikenakan. Alhamdulillah keluarga tidak halang minat saya dalam lakonan, asalkan tahu menjaga nama baik keluarga,” kata penuntut Kolej Universiti Islam Melaka dalam bidang Diploma Kaunseling itu.

Kredit : FB
 Ada rambut napak sket cam budak baik. Hihi.

Monday, June 20, 2011

~Pasal Lirik Lagu - Kisah Hati : Alyah~

Kisah Hati - Alyah

Hatiku hatimu
Menjadi satu cinta
Ku rasa hadirmu
Hanya sempurnakan aku
Tapi cinta bukan milik kita
Semua harus berakhir

Cinta kau dan aku
Takkan mungkin bersatu
Untuk saat ini di dunia ini
Mungkin tidak bersama
Hadir di angkasana
Biar ku setia menjaga cintamu
Selamanya

Tapi cinta bukan milik kita
Semua harus berakhir

Cinta kau dan aku
Takkan mungkin bersatu
Untuk saat ini di dunia ini
Mungkin tidak bersama
Biar ku setia menjaga cintamu

Cinta kau dan aku
Takkan mungkin bersatu
Untuk saat ini di dunia ini
Biar ku setia menjaga cintamu
Selamanya

*Dee, lagu pilihan utk nxt karoke okeh. Huhu

~Pasal Challenge - Day 4~

Igt nak masukkan challenge ni waktu pagi. Tp tak smpat. Leklok nak kuar umah gi opis tetiba umah diselubungi asap tebal. Haih. Tak bleh ke fogging pepetang. Ke pagi btul ke. Haiya.. Punch kad merah sudahhh...
So, cabaran ari ke4 adalah :
Day 4 – Your favorite photograph of your best friend.

Ni gmbr bes pren je ke atau gmbr kita bersama bes pren?
Tkpe lah. Aku carik gmbr bersama bes pren lah yer. Tapi bkn la gmbr feveret. Tp boleh la kan.

Nak kata bes pren sgt tu, tak ramai kot. Tp aku ada kategori2 nyer.
Bermula dgn kategori bes pren masa sekolah. The 1 n only. Sanggup benti sekolah sbb kawan ni dpt ITM (ketika itu) dan aku kena tinggal wat form 6. So, benti. Haha. Lps tu my father da warning. Jgn nak kawan rapat2 sgt. Kawan seme org. Baekkkk.
Jadi ini lah dia-namanya Zirah. Cikgu - kat Shah Alam skang.

So, masuk ITM aku da plan takde kawan baik. Kawan seme org. Tp terjumpa gak kawan baik. Yg sekepala, se minda dan segala lah. Kawan saling berkongsi rahsia citer boyfriend. Yeps. Rasa masa tu cam kiterang je ada bf, lain seme sebuk menumpukan perhatian sepenuhnya pada pelajaran. Hahah.
Syg sgt pada dia. 3 thn bersama kat UiTM (masuk ITM-keluar UiTM. Haha), masa nak berpisah bila da abis diploma tu menangis bagai nak giler. (tp pelik sbb takde pun gmbr ngan dia masa konvo. Ke ada. Tah. Lupa)

So, beliau adalah Juwita-keja MOF sanun.

Then masuk keja takde dah istilah kawan baik. Lagipun da keja2 ni, takde la nak berkepit je doplohpatjam kan. Kawan ngan seme org.

Tp masa keja aku ada kawan yg mula berkenalan dari alam maya yg bleh dikategorikan sbg best friend. Ni pun kawan2 susah senang bersama - (akan ada entry khas utk derang ni nati). Dee n Hana. Dan ada lagi sorang ni patutnya. Kak Julie, tp gmbr ngan dia mcm tak byk. 
Masa jalan2 ke Melaka.

Sanggup dari KL turun wedding aku.


Harap persahabatan kami akan terus kekal hingga akhir hayat.

Jadi tu je lah. Bkn feveret gmbr, tp sudah jadi gmbr bersama best friend.

~Pasal Red Velvet Cupcake~

Ha... retu aku ada gembar gemburkan perihal aku da terjebak.
Yeps. Terjebak membeli kupon milkadeal kekdahnya.
Maka, ari Jumaat lepas, aku telah pun me-redeem salah satu kupon tu ya itu kupon dari Sheznie Bakery

Memula tu da emel kat emel rasmi, tp takdak jawapan. So, mintak tolong my clerk tolong call (ha.. apa2 berkenaan call mmg my clerk tlg call, cam nak book hotel/chalet kalo kiterang ramai2 nak gi jalan2. Aku carik tpt, beliau tukang call. Hihi. Tp kalo aku je berdua gi ngan asben, aku le call)
So, lps call tu emel balik guna emel cikstoberi.
Just dia nak softcopy kupon tu and detail nak kek apa dan hantar ke mana.
Dah emel2 seme. Tunggu je lah. Aku suh antar ke opis ari Jumaat before 5pm sbb mmg nak makan reramai ngan budak opis. 

Ekceli aku beli kupon ni dulu igt sempat nak buat utk suprise bufday adik unit aku - si Ros. Tp nyer tak sempat. Maka, cam biasa, beli kek di kedai kek saja la. Oh, yg ni pun aku tak buat entry lagi ya. Tp beliyau da buat entry kat belog beliyau. Bleh terjah sini.

Dan cam tradisi bufday adik2 ku yg lain, kek ini jugak lah pilihan kami. Kek apa ke tah namanya. Tp mmg sedap. Bawah dia oreo. Dia ala2 cam kek cekelat indalgen SR tu, tp lebih bes kot rasa dia.

Gambar kredit blog dia gak walo hasil tangkapan dari my Che Nik. Hihi.

Maka, aku order Red Velvet Cake dari Sheznie.
Dapat 16 bijik. Nyum nyum.



Maka dpt la seme adik2 unit merasa.
Dan unit my dear pun ku kasik gak.
Merasa la makan velvet cake. Dap. Tp yg atas tu mcm manis sket (apa nak panggil atas tu? icing? ke frosting?). Ekceli aku rasa dia mmg buat manis sbb kek tu tak berapa manis. Dia kena ngap skali ngan kek tu.

Sedap. Dia ada memacam cake lain jugak. Leh terjah blog Sheznie ni atau terus ke FB beliau.
Oh. Lupa. Rega guna kupon milkadeal ni adalah RM25. Penghantaran free sbb opis saya adalah ber poskod - 50450 Kuala Lumpur. 

Oke. Tu je. Selamat Ber velvet seme :)

Sunday, June 19, 2011

~Pasal Challenge - Day 3~

Okeh...da ptg Ahad. Sgt mandom. Mencik!
Jadi kita teruskan dgn cabaran seterusnya.
Day 3 - Your idea of the perfect first date.

Alamak! ni challenge utk org bercinta niehh.
Cemna nih?

Oke lah. Nak turn  back ke first date pun da no more no more.
Even, aku tak igt pun 1st date aku (err..cena nak kategori kan? 1st date ngan 1st boyfriend ke cane?) Hahaaaaa.

Jadi, utk perfect 1st date pun aku tatau cena nak bg idea camni. 
Mungkin kita leh candle lite dinner pehtu sang bf bawak bunga utk kita.
Candle lite dinner tu mungkin boleh di tepi pantai, di tepi pool atau memana lah yg dkt dgn air (aku sker tu, mcm sejuk2 je kan, tp kalo ujan padan lah muka kan. Hahah)
Kita terkejut. Suprise. Sgt seronok.
Pehtu ada lagi suprise, dia bagi adiah rantai emas (wah.. 1st date da bagi rantai emasssss....)
Smbil2 tu ada org main muzik. Live band lagi.
Lagu nya My Heart Will Go On (tatau nak pikir lagu apa dah).
Begitu? Boleh??
Hahahaha. Dalam novel boleh la gitu. Pehtu seme org bangan nak dpt laki/pakwe cemgitu. Yg bagi bunga penuh satu bonet keta. Eh??? Hahaha. Tp dalam alam realiti aku tatau berapa org dapat 1st date bertuah sebegitu.

Tp secara logik dan lebih realiti, perfect 1st date biar lah kita menjadi kita. Jangan cuba cover2. Sbb lepas tu, kalo ada rezeki mungkin dia akan jadi pasangan abadi kita. Jgn nati si dia akan kata 'saya igt lagi awak masa 1st date dulu, makan keropok pun tak berbunyi, tp tgk skang, krup krap krup krap smpai saya tak kenal tu bunyi kayu patah ke org makan keropok' (motip, 1st date makan keropok je? Tak mampu, time tu blaja lagi kat ITM. Duit PTPTN pun tak dpt lagi. Huhu)
Kut cover2, sok2 terkeluar gak tabiat yg agak 'buruk'.
Hihi.
Tp jgn la plak tetiba on d 1st date kau da tunjuk pangai gigit kuku jari kaki kan. Tu bkn buruk lagi dah tu, tu tak semenggah namanya.
Tk pun on 1st date, org tu baru nak romantik2 bawak bunga bagai kan. Sekali ko sudah jerkah sama dia 'hey..awak ni apa la. Ingat saya ni minah bunga? apa barang bunga2 ni. Igt saya kambing? Nak suh makan bunga ni'.
Ek eh. Mmg smpai kiamat la kau tak ber laki oii kalo 'bengkeng' camtu. Eh?? Cam takde kaitan kot.

Oke lah. Done lah tu challenge ari ke3.
Tgk sok lak apa tugasannya (mmg aku baru nak buat entry, baru aku tgk apa tugasannya).

Saturday, June 18, 2011

~Pasal KL Gangster~


Not bad - 4 ari tayang da 6  juta lebih. Info terkini leh tgk kat website Finas.
Cam biasa, da lewat baru aku berkesempatan nak tgk. Nak tgk wayang pun ada had limit gak kan. Takkan seminggu smpai 3,4 wayang nak pi tgk. Nati pastu sangap.
Tp bulan ni macam tetiap minggu je pegi kan.
Last week je pulun 2. Isnin (6 Jun) Karak. Pehtu Jumaat (10 Jun) - Kung Fu Panda.
This week pulun KL Gangster plak.
Nxt week takdak. 
Nxt 2 week harus la Transformer (dan mungkin citer Sekali Lagi kot)

Oke. Oke. Review.

Cam biasa. Slogan aku kalo nak tgk wayang - aku nak tgk bkn sbb aku anggap citer tu best. Aku tgk sbb aku nak tgk. Best tak best blkg jugak kira. Hahahahha.

Kalo ikut aku citer aksi2, gaduh2 ni malas je aku nak tgk. Tp udah my dear mcm nak tgk, so pegi. Pada aku oke la kut citer dia. Berapa bintang nak bagi? Entah. Lupa nak tnya my dear (sbb dia nak tgk, dia la kena bagi bintang. Huhu).

Tp apsal eh si Shark tu duk cakap wa lu wa lu. Anak cine ke hapa. Bapak tiri dia si King tu oke je cakap melayu. 

Citer dia mcm walo gangster derang ni ada ati perut gak la. Mcm part Jai tu, dia jalan2 tetiba napak anak2 gelandangan tido tepi jalan takde baju. Maka dia selitkan duit (RM100 kot). Padahal Jai ni gangster paling ganas la. Ngan abg dia pun dia tiaw.

Cam Malik tu toksah kata la kan. Mmg cam citer2 Hongkong tu. Yg kalo hero jahat tu tetap la baik. Dan 'Mail Lambung' kita tu pun.... kuar je muka dia terus org ketawa. Haha. Mmg bes la Mat Jijan ni. 'Ni abg long Dil, nati nak jadi Ayahnda Dil' (oohh.. ni la ayat2 yg ada 'org' terasa yaw). Bes part keta dia terbakar 'alamak..keta aku da jadi BBQ'. Gitu la lebih kurang. Hihi. Tp sian dia, kena rodok perut ngan si Shark yg mmg takde ati perut.

Kalo citer Lu Langsi Lu Mati tu ada keta total lost, pilem ni pun ada gak. Abis kena hempuk2 lagi. Haiya.... manyiak ganas oo itu Shark... ayah tiri dia pun dia bunuh. Tp akhirnya tewas di tgn Malik. Kata hero pujaan Malaya kan. Haha. Seth Tan..Seth Tan.

Si Ajib ni pun bes gak.
Kredit : FB AJIB KL GANGSTER

Soffi Jikan nama betul dia.
Byk dia berlakon. Dlm Man Laksa pun ada (yg tggu turn nak masuk Jamban sbb sakit perut tu kan), pehtu Zombie Kg Pisang - yg jadi MA tu.

Secara keseluruhan - oke la. Filem yg takde langsung kisah cinta. Haha. Good. Good. Lari sket dari tema citer Melayu.
Dan aku agak mengkagum bila da abis wayang tu, nak keluar, aku napak 3 anak muda cina pun tgk skali citer ni. Bukan mudah nak tarik org bukan melayu tgk citer melayu. Gud job la utk Shamsul yaw..

~Pasal Challenge - Day 2~

Oh yeah. Kita teruskan dgn cabaran ari kedua iaitu :
Day 2 — Your favorite movie

Oh. Ini mcm menggagal je. Sbb tak tau my feveret movie apa yg saya sker. Cop!. kalo nak dikirakan sker tu byk la. Tp paling sker mcm takde.
Tp secara jujurnya sy sker movie animasi omputih.
Saya tatau pasal. Tp kalo diikutkan sker tu mmg citer katon omputih saya sker.
Sbb katon omputih ni selain dari hiburan dia ada terapkan nilai2 murni (motip?? gaya menulis mcm nak bagi ceramah hokeh. Choii...)
Kalo tak caya leh review balik pilem
- Shrek 1,2 n 3 (btul kan 3? ke da 4?)
- Ice Age
- Lion King 
- Rapunzel
- Da latest - Kung Fu Panda.
dan byk lagi lah. Lupa dah.

Seme citer ni pasti ada adegan yg mcm sedih2 gitu.

Tp nyer, pilem katon my dear asben mmg reject awal2 nak tgk. So, ada la kawan2 yg jadi mangsa. Cam kungfu panda tu ari. Yg saya tgk ngan Dee, waktu lunch ari Jumaat. Belasah... asal ada org meneman saya oke je. Hihi.

Jadi, itu lah my feveret movie.

No gambar2 -  malas nak carik. Huhu

*Smlm tgk KL Gangster. Kang ai review yaa... 'wa tau lu taiko maaaa'. Hohoho.

Friday, June 17, 2011

~Pasal Apa Ada Bawah Lengan~

Salu kan kita tgk kat iklan pasal 'ubat' bawah lengan atau dlm omputihnya under arm.
Cuba google image. Memacam imej akan keluar termasuk ini.
Kredit : Here
Yikes!.

Smlm tgk iklan ubat under arm ni - deodorant lah kan.
Dan terpikir apsal la derang ni dok ckp bawah lengan bawah lengan.
Cakap keti-tiak terus? tak bleh eh?
Naper? napak tak sopan ke kalo kata
'dapatkan ketiak anda yg cerah'
Annoying heh?

Aku rasa lagi annoying  kot tgk iklan tunjuk2 ketiak dan bandingkan dgn org lain rather than nak cover perkataan 'ketiak' tu jadi bawah lengan.

Ada tgk iklan tu?? Aku rasa sungguh tak senonoh rasanya membandingkan ketiak memasing nak tengok ketiak sapa paling putih. Haih.


Tah pehapa tah!

*masih teringat2 masa tgk wayang kat KLCC dulu, duk dkt ngan org yg bau keti dia perghh... bkn keti pun la kot. Mebi bau badan pun. Terbau bau seminggu rasanya.

~Pasal Challenge - Day 1~

Salam pagi Jumaat.
Hari Jumaat-hari yg mulia, jd mari kita mulakan challenge ini.
Cabaran Hari Ke Satu -

Day 1 — Your favorite song 


Oh. Utk melunaskan cabaran ni saya kena tgk list lagu kat WinAmp saya. Sbb situ ada byk lagu feveret saya. Tp dalam bebanyak tu, ada satu yg saya paling sker.
Mmg saya rasa lagu ni bes. Dan paling sesuai utk di jadikan lagu background dlm video kawen.
Dan sy juga berkesempatan masukkan lagu ni dlm video kawen saya (err..bkn video pun ekceli, gmbr2 je. Apa tah nama dia, PG saya yg buat. Sgt sookaaa...)
Lirik dia pun bes. Senang difahami. Dlm photobook kawen saya pun ada saya amik sket lirik lagu ni.
Aku ingin engkau slalu
Hadir dan temani aku
Disetiap langkah
Yang meyakiniku
Kau tercipta untukku
Sepanjang hidupku 

Page dpn skali ada tulis ni. Sker. Sker. Sker.

Jadi, lagu feveret saya adalah

Ungu - Tercipta Untukku

Menatap indahnya senyuman diwajahmu
Membuat ku terdiam dan terpaku
Mengerti akan hadirnya cinta terindah
Saat kau peluk mesra tubuhku

Banyak kata
Yang tak mampu kuungkapkan
Kepada dirimu

Aku ingin engkau slalu
Hadir dan temani aku
Disetiap langkah
Yang meyakiniku
Kau tercipta untukku
Sepanjang hidupku

Aku ingin engkau slalu
Hadir dan temani aku
Disetiap langkah
Yang meyakiniku
Kau tercipta untukku
Meski waktu akan mampu
Memanggil seluruh ragaku
Ku ingin kau tau
Kuslalu milikmu
Yang mencintaimu
Sepanjang hidupku

Aku ingin engkau slalu
Hadir dan temani aku
Disetiap langkah
Yang meyakiniku
Kau tercipta untukku
Meski waktu akan mampu
Memanggil seluruh ragaku
Ku ingin kau tau
Kuslalu milikmu
Yang mencintaimu

Thursday, June 16, 2011

~Pasal Dulu Leper Dan Nipis~

Ari ni aku godek2 balik gmbr lelama ada kat PC aku nih.
Dah mcm lemau ngantuk tu saja la nak tgk gmbr2 lama.
Kena kan adik unit aku.
Dulu masa bebaru masuk luhur je muka.
Emel kat dia ngan lelain.
Apa lagi sessi ketawa lah.
Tp derang nak tgk gmbr aku gak.
Maka aku campak sekeping 2 gmbr aku masa memula masuk keja dulu.
Mmg tahap gelak berair mata la.
Kekda kowus giler la. Kekda sekeping la. Memacam.

Pehtu siap buat perbandingan dulu dan skrang. Hahah.

Tp btul pun. Me masef pun ngeri tgk gmbr dulu.
Kurus mcm tak cukup makan kot.

Tak caya. Tgk ni.
Tahun 2004 kot

Aku da kumpul2 gmbr dari awal aku masuk opis smpai skang.
Nati aku buat entry yaw.
Hahhahaha

~Pasal Nak Buat Challenge~

Kan skang aku salu bising cam takde idea nak berblog. Bkn takde idea pun ekceli. Ada je melambak. Tp 'tersekat'. Bkn seme leh diluahkan skang. Ramai observation observer. Jadi mmg tak leh la pung pang pung pang, cong ceng cong ceng ikot soka ati kau skang ni kan. "apa pun tak boleh..apa pun tak boleh.. tak boleh pun apa apa"

Maka, tgk blog adik Maera cute kita tu. Dia tgh dok buat 10 days challenge. Aku yg mula mcm tak kesah pun pasal challenge2 ni, tetiba cam eh, bes gak buat menda lah ni.
Tp aku ni kan pentamak haloba. Nak wat yg 30. Jenuh pikir sapa penah buat. Mcm ada, tapi nak korek2 balik entry org, tak igt da aku sapa penah buat. Tp apa susah. Google saja. Thanks pada blog aku masuk tadi yg da/sedang buat mendalah ni.

Jadi, ini lah dia challenge nyer. Mula aku igt aku nak skip2 je. Tp bila tgk part akhir yg ari ke 30 tu mcm bes lak. Ye lah. Mcm ada KPI da tu. Kadang kita tak sedar pun ada good thing yg kita da buat dlm masa sebulan.
(*err..lupa plak..da masuk bln 6, SKT kena review balik ni tercapai or tidak. Review SKT keja lah. Bkn SKT blog heh)

Jadi kena buat hehari. Eh. Nati ada kena oustation kot. Cena? Takpe. Usung je lappy. Buat kat hotel. Hihi. Semangat. Baik. Kita tgk semangat betul ke semangat tahi ayam. Huhu.

Bila nak start ni. Esuk ke reni? ke esuk-esuk? Huhu.

Oh. Ha, sapa takdak idea tu nak tulis hehari, meh kita buat challenge ini bersama-sama. Try uols... Nak bagi masuk iklan kena la mem blog hehari (Alhamdulillah...ada 2 BE skang ni). So, jomm....

30 Things in 30 Days Challenge

Day 1 — Your favorite song
Day 2 — Your favorite movie
Day 3 – Your idea of the perfect first date.
Day 4 – Your favorite photograph of your best friend.
Day 5 – What makes you different from everyone else?
Day 6 –  A song to match your mood.
Day 7 –  A photo of an animal you’d love to keep as a pet.
Day 8 –  A picture of your favourite memory
Day 9 –  Your current relationship, if single discuss how single life is.
Day 10 – A photo of the item you last purchased.
Day 11 –  5 facts about you.
Day 12 –  A photo of something that makes you happy.
Day 13 – What kind of person attracts you?
Day 14 – Who are you?
Day 15 – A TV show you’re currently addicted to.
Day 16 – Something you don’t leave the house without.
Day 17 – How you hope your future will be like.
Day 18 – 5 things that irritate ME about opposite/same sex
Day 19 – A picture of something you want to do before you die
Day 20 – The meaning behind your blog name.
Day 21 – A photo of your favorite place to eat.
Day 22 – A letter to someone who has hurt you recently.
Day 23 –  Your dream wedding.
Day 24 – A photo of something that means a lot to you.
Day 25 – Short term goals for this month and why
Day 26 – A photo of somewhere you want to go.
Day 27 – A picture of your favourite band or artist
Day 28 – In this past month, what have you learned?
Day 29 – Something you could never get tired of doing.
Day 30 – A photograph of yourself today + three good things that have happened in the past 30 days